קשיי הירדמות ונדודי שינה אצל ילדים
חשוב לדעת שגם לילדים יש דאגות ומחשבות מטרידות המקשות עליהם את ההירדמות והשינה. נדודי שינה עלולים להתפתח כתוצאה מלחץ הנובע מתחילת שנת הלימודים, מעבר מגן לבית ספר, שינוי מקום מגורים, קשיים בלימודים, בעיות בחיי היומיום ובעיות חברתיות שהילד חווה וגורמות לו למצוקה נפשית ועוררות רגשית הגורמות לעוררות פיזיולוגית וזו מקשה על תהליך ההירדמות והשינה.
כיצד ניתן לטפל?
אבחון- כל תהליך טיפולי וייעוץ חייב להתחיל מאבחון נכון של ההפרעה. אבחון נכון של המטפל/ת יאפשר להתאים טיפול מתאים לבעיה.
טכניקות של הרפיה – קיימות מספר שיטות של הרפיה ושחרור הכוללות שחרור שרירי ותרגול נשימה שעוזרות להפחית את רמת המתח והעוררות ו"לצלול לשינה".
דמיון מודרך – ילדים מתאפיינים בדמיון מבורך ופורה וכאשר מכוונים אותו למטרות טיפוליות הוא יכול לעזור מאד לדמיין "מצבים חיוביים" שיעזרו לא להתגבר על הקושי הרגשי ובכך לפתור את בעיית השינה.
שיטת "אני גדול ואני יכול" – שיטה המעצימה את היכולות והמסוגלות של הילד ונותנת לו כוחות לשלוט במצב המעורר את הפחד והקושי וע"י כך עוזרת לו להתגבר עליו.
יצירת "אובייקט מעבר" – בגילאים הצעירים ניתן לעזור לילד ע"י יצירה של אובייקט מעבר שעוזר לילד להכיל את הקושי ולהתמודד עימו. אובייקט המעבר משמש ייצוג ממשי ומוחשי העוזר לילד להתמודד עם הקושי שהוא חווה.
שיטת "חיבוקי" – שיטה שבה הילד נעזר בבובה המאפשרת לו להתגבר על הפחדים והקשיים מצד אחד ומצד שני לקחת אחריות ו"לטפל" בבובה שחווה קושי הדומה לקושי שהוא חווה.