למה זה קורה?
הסיבה הראשונה היא השינויים ההורמונליים, להורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון השפעה על איכות וכמות השינה וכן על תחושת העייפות היומית. מחקרים מצאו כי הירידה באסטרוגן קשורה לסימפטומים השגיחים בגיל זה של גלי חום והזעת לילה, ואלו יכולים לגרום לקשיי הירדמות והיתעוררויות לילה מרובת ופגיעה באיכות השינה. בנוסף, לאחר גיל המעבר אנחנו רואים עליה בשכיחות של הפרעות נשימה בשינה בקרב נשים והופעה של נחירות והפסקות נשימה בשינה, הפרעה זו פוגעת ברצף השינה ויכולה לגרום לעייפות יתר יומית. בנוסף, הפרעת נשימה בשינה היא גורם סיכון למחלות נוספות כמו: יתר לחץ דם, סוכרת, התקף לב שבץ ועוד. לאחרונה פרסמנו מאמר שעוסק בהבדליים מגדריים בין נשים וגברים ועייפות יתר יומית אצל נשים וגברים הסובלים מהפרעת נשימה בשינה. הורמון נוסף שיש לו תפקיד חשוב בבקרה על מחזורי הערות והשינה הוא מלטונין. בקרב נשים וגברים בגיל המעבר אנו רואים ירידה בהפרשתו ובשיבוש של מחזורי הערות והשינה, דבר שפוגע באיכות ורצף השינה.
סיבה נוספת להפרעות שינה בגיל המעבר ואחריו הן גורמי לחץ, מתח וחרדה רגשיים. גיל המעבר בדומה לתקופות מעבר אחרות בחיים מלווה פעמים רבות במשבר רגשי אישי המעורר שאלות ומחשבות אישיות. הפסיכולוג אריק אריקסון מתאר שלב זה כשלב הקונפליקט בין שלמות ואחדות האני לבין תחושת ייאוש. קונפליקט רגשי מעורר בנו מצב של עוררות פסיכולוגית וזו גורמת לעורוררות פיזיולוגית המקשה על תהליך ההירדמות ושימור השינה ולהופעה של נדודי שינה בשכיחות גבוהה.
בגיל המעבר ישנה מגמה של ירידה בבריאות הכללית וחלק מהפגיעות הרפואיות פוגעות גם בשינה. אנו רואים עלייה בשכיחות תת פעילות של בלוטת התריס, שאחד מהסימנים שלה הוא עייפות יתר יומית. בנוסף, גיל המעבר מלווה בד"כ בעלייה במשקל ובהופעת התסמונת המטבולית הנפוצה באנשים עם עודף משקל וכוללת יתר לחץ דם, עלייה של פרופיל השומנים בדם ורמות סוכר גבוהות, בשל עמידות לאינסולין. כל זה משפיע על השינה
מה עושים?
1. מודעות- הבנה שבגיל זה שכיחות הופעת בעיות שינה גבוהה.
2. פנייה לגורם מקצועי לצורך אבחון וקבלת עזרה.