נדודי שינה (אינסומניה) – ע"פ דר עמית גרין, מומחה לשינה והפרעות שינה, הפרעת שינה זו מתייחסת לקושי להירדם שנמשך לפחות חודש ימים לפחות במספר לילות בשבוע וכולל קושי בהירדמות, קשיי בשמירה על רצף השינה, או התעוררות בוקר מוקדמת עם קושי לחזור לישון. ככלל, ההרגשה היא שקיים מתח נפשי וקושי סביב כל נושא השינה וכי השינה לא איכותית ונפגעת איכות החיים והתפקוד היומיומי.
פעמים רבות יש קשר דו-כיווני בין נדודי שינה וקשיים רגשיים ופסיכולוגים כמו חרדה ודכאון המזינים מצד אחד את קשיי השינה וההירדמות ומחריפים אותם ומצד שני מגדילים את המתח, החרדה והדיכאון כתוצאה מקשיי השינה וחזך השינה המתמשך. הנזקים לאורך זמן לבריאות הפיזית והנפשית של האדם הסובל מנדודי שינה יכולים להיות חמורים. חשוב לדעת, ניתן ויש דרכי טיפול יעילות לטפל בנדודי שינה.
דרכי טיפול בנדודי שינה
1. טיפול CBT-I הוא טיפול קצר של 6 עד 8 מפגשים, שממוקד בבעיית השינה. בטיפול מתמקדים במחשבות וההתנהגויות הבעייתיות המקשות עלינו את ההירדמות והשינה, ומנסים להבין טוב יותר את המנגנון שמונע מהמטופל שינה. הפסיכולוג והמטופל מבררים ביחד מדוע השינה הפכה לחוויה שלילית וביחד מנסים לתת מענה לקושי. במקביל להתמודדות עם דפוסי מחשבה בעייתיים, בטיפול ה-CBT מנסים לפתור את דפוסי ההתנהגות הבעייתיים המפריעים לשינה של המטופל. ע"פ דר' עמית, מומחה לטיפול בנדודי שינה לדוגמא, הפסקת החשיפה למסכים בסמוך לזמן השינה בגלל ההשפעה של האור הנפלט ממסכים על הפרשת מלטונין וצמצום הזמן שאנו מבלים במיטה. אנשים הסובלים מנדודי שינה חושבים שאם הם יאריכו את מספר השעות שבהן הם נמצאים במיטה הם ישנו יותר. שעות הערות הרבות במיטה גורמות לתחושות של תסכול וחוסר שביעות רצון מהשינה. בטיפול מנסים ליצור את ההתניה לפיה מיטה בחדר השינה מובילה לשינה.המטרה הסופית של הטיפול היא להביא את המטופל להגיע רגוע יותר לשינה עם תחושת בטחון ולהפחית את רמת העוררות והחרדה שלו, שהם הגורם העיקרי לנדודי שינה וזאת ע"י שינויי דפוסי חשיבה והתנהגות שגרמו לנדודי השינה.
2. כדורי שינה: שימוש בתרופות שינה, צריך להיעשות בפיקוח רפואי ולאחר התייעצות עם רופא. דר' עמית גרין מסביר כי הדעות בקרב המומחים באשר לטיפול בתרופות שינה חלוקות. חלק מהם רואים בטיפול כמוצא אחרון בשל העובדה כי הוא לא מטפל בגורם להפרעה, מלווה בתופעות לוואי ועלול לגרום לתלות של חלק מהמטופלים בכדורים. מנגד, רופאים רבים סבורים כי החשש מפני כדורי שינה אינו מבוסס על ידע מחקרי וכי התועלת שמפיקים המטופלים מנטילת התרופות גוברת על החסרונות של תופעות הלוואי שלהן. כמו לכל תרופה, גם לכדורי שינה יש תופעות לוואי, בפיקוח ובשימוש מושכל אין סיבה שלא להיעזר בתרופות שינה. מחקרים בשנים האחרונות הראו כי טיפול בכדורי שינה יעיל ובטוח כאשר הוא נעשה בהשגחה רפואית